Waarom wachten met een vroegtijdig arbeidsdeskundig onderzoek?

Meestal zetten werkgevers pas een arbeidsdeskundige in als een werknemer al meer dan 9 maanden arbeidsongeschikt is en het 2e spoortraject moet worden gestart. Want dat is het moment dat de bedrijfsarts het advies geeft om een arbeidsdeskundig onderzoek (ADO) in te zetten. Maar tegen die tijd zijn er vaak al heel wat kansen om terug te keren naar werk gemist. Dat is jammer op zowel persoonlijk, bedrijfsmatig als financieel vlak.

Werken is belangrijk. Het biedt ritme, status en sociale zekerheid. Van niet-werken worden de meeste mensen ongelukkig. Daarom is het belangrijk dat werknemers snel weer iets doen op het werk. Hoe langer ze wegblijven, hoe groter het gevoel van afstand. Maar soms is al vroeg duidelijk dat terugkeer naar de oude functie niet mogelijk is. De belastbaarheid van de werknemer is niet meer hetzelfde. Bij een burn-out blijkt soms dat het werk al niet passend was. Er zijn verschillende redenen waarom er gezocht moet worden naar een andere werkinvulling. Wachten tot de 1e jaarsevaluatie heeft dan geen zin. Het zorgt er misschien zelfs voor dat de communicatie tussen werkgever en werknemer steeds stroever gaat verlopen.

Respectvolle overgang naar werk

Door middel van een ADO worden alle mogelijkheden voor een werknemer verkend om weer aan de slag te gaan. Door in een vroeg stadium een ADO te laten opstellen, kun je zorgen voor een respectvolle overgang van verzuim naar werk. Niet pas na een jaar maar, wanneer dit voor beide partijen mogelijk is, al veel sneller. Een werkgever is niet verplicht te wachten tot het 1e jaar voorbij is. Hij mag in het 1e verzuimjaar een arbeidsdeskundige inschakelen om alle mogelijkheden van terugkeer te onderzoeken.

Concrete resultaten

Het eerder opstellen van een ADO kan de terugkeer naar werk bespoedigen. Want zo komen de wensen en behoeften van de werknemer eerder boven water. Dat levert soms heel verrassende resultaten op waar werkgever en werknemer concreet mee aan de slag kunnen. Misschien komt er binnen de organisatie net een functie vrij waar de werknemer precies in past. Wellicht is het mogelijk om bepaalde taken te ruilen met een andere collega. Het is in alle gevallen beter om je dan niet vast te bijten in de tijdlijn. Door sneller actief met het verzuim bezig te zijn, kunnen complexe situaties worden voorkomen. Een vroegtijdig ADO kan dus zorgen voor minder verzuim én korter verzuim waardoor er ook een afname zal zijn van de verzuimkosten. Wanneer er op een respectvolle manier snel aandacht aan verzuim wordt gegeven, draagt dit bij aan het welzijn van de hele organisatie.

Wil je meer weten over het Arbeidsdeskundig onderzoek neem dan contact met mij op.

Arbeidsdeskundige Sandra Lenzen

 

Sandra Lenzen
Arbeidsdeskundige
[email protected]
088 – 2014 208

 

Delen

Categorie

Thema's

triangle-down